Korona Virüs Bilgilendirme Komisyonu
07/05/2020 16:00:04 - 13/05/2020 16:00:04 - 19002 Okunma

1. UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ ÇALIŞMALARI

Eşzamanlı ve eşzamanlı olmayan uygulamalar

Yükseköğretim Kurulu’nun ilgili kararına istinaden eğitim öğretim faaliyetlerinin uzaktan eğitim yoluyla verilmesine yönelik çalışmalarımız, mevcut öğretim yönetim sisteminin Üniversitemizdeki tüm öğrenci ve öğretim elemanlarımızın kullanımına hazır hale getirilmesiyle başlamıştır. Kurumumuz Advancity şirketinin sunduğu ALMS ve Perculus yazılımlarını kullanmaktadır. ALMS bir öğrenme yönetim sistemi, Perculus ise eşzamanlı oturumların gerçekleştiği sanal sınıf bileşenidir. ALMS ve Perculus birbiriyle uyumlu bütünleşik sistemlerdir.

 

Şekil 1 ALMS giriş ekranı

Öğrenme yönetim sistemi öğrencilerimize video, sözlük, forum, doküman paylaşımı, e-ders, kısa sınav, çevrimiçi sınav gibi dijital öğrenme içeriklerinin sunulması öğrenci etkinliklerinin izlenmesi, raporlanması ve değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır.

Şekil 2 öğrencilerin ders ekranı

Pandemi sürecinde uzaktan eğitim faaliyetlerinde öğrenci katılımının mümkün olan en üst düzeyde tutulması için zengin içerik paylaşımı yapılmasına yönelik öğretim elemanlarımıza destek sunulmuştur. Aynı zamanda dijital içerik oluşturabilmeleri için öğretim elemanlarımıza bu süreçte teknik destek verilmiştir. Her birim için seçilen birim temsilcileri ve uzaktan eğitim uygulama ve araştırma çalışanları arasında koordinasyon sağlanmıştır.

Pandemi sürecinde ALMS içinde yer alan teknik destek talebi sistemi vasıtasıyla günün her saatinde öğrenci ve öğretim elemanlarına teknik destek hizmeti verilmektedir. 

Perculus'ta gerçekleştirilen sanal sınıf oturumları kaydedilerek ALMS üzerinden eşzamanlı olmadan izlenebilmektedir. Bunların dışında eşzamanlı oturumları gerçekleştirmek üzere öğretim elemanlarımızın ücretsiz olarak kullanabileceği platformlar tavsiye edilmiştir. Öğretim elemanları bu platformlarda oturumlarını gerçekleştirip kayıtlarını öğrenme yönetim sistemine yüklemektedir.

Sınav Uygulamaları

Gerçekleştirilen ara sınav değerlendirmelerinin ALMS üzerinden çevrimiçi asenkron ya da ödev şeklinde yapılması kararlaştırılmıştır. Öğretim elemanlarının derslerinin türüne göre ödev veya çevrimiçi sınav uygulaması yapabilme olanağı sağlanmıştır. Arasınav yapmak isteyen öğretim elemanı ALMS’de oluşturduğu soru bankası ile çoktan seçmeli ya da açık uçlu sınav yapabilmektedir. Öğrenciler 27 Nisan - 15 Mayıs tarihleri arasında istedikleri zaman bu sınav oturumuna girebilmektedir. Sınav oturumunda çıkacak sorular öğretim elemanının oluşturduğu soru bankasından rastgele seçilip gelmektedir. Böylelikle her öğrenciye aynı soru çıkma olasılığı azaltılmaktadır. Ödev vermek isteyen öğretim elemanları ALMS üzerinden ödevlerini verebilmektedir.

Öğretim Elemanlarına Verilen Çevrimiçi Eğitimler

Pandemi öncesinde kurumumuzda zorunlu ortak dersler (İnkılap Tarihi, İngilizce, Türk Dili ve Temel Bilgi Teknolojileri), çevrimiçi olarak uzaktan yürütülmüştür. 2019-2020 Güz döneminden itibaren talep eden öğretim elemanları ALMS ile yüz yüze derslerine destek sağlamaktadır. Bu nedenle öğretim elemanlarının kurum kapsamında çevrimiçi eğitim ve ALMS deneyimleri sınırlı düzeydedir. Pandemi dönemi ile birlikte öğretim elemanları arasında iletişim ve koordinasyonu sağlamak amacı ile birim temsilcileri belirlenmiştir. Bu temsilciler ile iletişim gurubu kurulmuş, alınan kararlar bu grup ile paylaşılmıştır. Diğer taraftan yaşanan sorunlar da bu grup aracılığı ile Uzaktan Eğitim Merkezine iletilmiştir. Aynı zamanda pandemi dönemine özel olarak hazırlanmış eğitim videoları ve kılavuzları ile ALMS kullanımı gösterilmiştir. Pandemini ortaya çıktığı günden bugüne öğretim elemanlarımızın sistemin eğitmen yönetim modülünün kullanımı konusunda uyum sağlamaları ve sorunların hızlı çözümü için rehberler hazırlanmıştır.  Sorularla ALMS Eğitim Rehberi Eğitmenlere Çevrimiçi Sınav Rehberi köşelerinde kısa eğitici videolarla destek sağlanmıştır.

Öğrencilere Yönelik Bilgilendirme ve Destek Çalışmaları

Kurumumuza kayıt yaptıran her öğrenci ALMS sistemine eşzamanlı olarak kayıt olmaktadır. Pandemi döneminde öğrencilerin daha önceden sistemi kullanmış olmaları hızlı uyum sağlamalarında önemli rol oynamıştır. Bu anlamda öğrencilerimiz için ALMS üzerinden yürütülen iletişimde herhangi bir aksaklık yaşanmamıştır. Öğrencilerimizin ara sınavlarını çevrimiçi sistem üzerinden nasıl gerçekleştirebileceklerini veya ödev yüklerken nelere dikkat etmeleri gerektiğini göz önüne alarak eğitici rehber videolar üretilmiştir. Ayrıca uzaktan eğitim uygulama ve araştırma merkezi resmi web sitesinde yer alan sıkça sorulan sorular bölümü güncellenmiş ve uzun zamandır sistemi kullanmayan üst sınıf öğrencilerin karşılaşabilecekleri muhtemel sorunlar da ilave edilerek genişletilmiştir.

Pandemi Sonrası Uzaktan Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Planlamalar ve Yeni Düşünceler

Pandemi sonrasında çevrimiçi uygulamaların yüz yüze dersleri desteklemek üzere kullanılması planlanmaktadır. Çevirmiçi öğrenme kalitesinin arttırılmasına yönelik eğitimler düzenlenmesinin yanı sıra öğretim elemanının teknopedagojik yeterliklerinin sağlanmasına yönelik etkinliklerin de düzenlenmesi planlanmıştır. Her bir öğretim elemanının kendi alanına yönelik çevrimiçi öğretim teknolojisini geliştirmesi ve dijital kaynaklarını hazırlaması için çalıştayların düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. Ayrıca kurumumuzda dijital öğretim materyali havuzunun oluşturulması planlanmıştır.

Bilgilendirici Toplantılar, Webinarlar, Dijital Ortamda Toplantılar

Pandemi döneminde birçok çevrimiçi toplantı ve webinarlar gerçekleştirilmiştir. Gerek erişim kolaylığı gerekse kaydedilebilir olması sayesinde toplantıların çevirmiçi olarak gerçekleştirilmesinin daha verimli olacağı görülmektedir. Kurumumuz bünyesinde 1 Senato toplantısı çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında birçok birimimiz de yönetim kurulu toplantılarını çevrimiçi platformlardan yapmıştır. Sosyal Bilimler Ensitüsü bünyesinde 1 yüksek lisans tez savunması ile 1 yeterlik sınavı Perculus aracı kullanılarak çevrimiçi oturum ile gerçekleştirilmiştir.

 

2. KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMALARI

Kütüphane kullanıcılarının zaman ve mekândan bağımsız, bilgi hizmetlerinden daha hızlı ve daha etkin yararlanmalarını sağlamak, Üniversitemiz öğretim elemanlarının bilimsel çalışmalarına kaynak teşkil etmek ve dünyada üretilen bilgileri bilgi teknolojileri yardımıyla en hızlı bir şekilde sunmak amacıyla 2020 yılında 26 adet veri tabanına abone olunmuştur. TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL kapsamında ise 36 adet veri tabanına erişim sağlanmaktadır. 500 binden fazla e-kaynak mevcut olup Covid-19 salgını nedeniyle açılan deneme erişimleri ile bu sayı 2 katından daha fazla artmıştır. Böylece akademisyenlerimize ve öğrencilerimize en yeni ve en iyi sunularak yeni fikir ve projeler üretme bağlamında birçok imkan sağlamıştır.

Üniversitemizin COVID-19 küresel salgını sürecindeki faaliyetleri kapsamında Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından öğretim elemanlarına destek olmak amacıyla veritabanı ve elektronik dergi sağlayıcı firmalar tarafından gerçekleştirilen aşağıdaki webinar ve online eğitimler ile veritabanı denemeleri Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı web sayfasında erişime açılmıştır.

28/29/30 NİSAN TARİHLERİNDE GERÇEKLEŞEN WEBİNARLAR:

  • VETİS (KAMPÜS DIŞI ERİŞİM)

Kütüphane elektronik kaynaklarına uzaktan erişimde kolaylık sağlayan kampüs dışı erişim programı (VETİS) hizmete açılmıştır. Elektronik bilgi kaynakları olan e-dergiler, e-kitaplar, e-tezler, veritabanları vb. bütün yayınlara evden de erişim sağlanabilmektedir. 

  • MEDLINE Complete

Dünyanın en kapsamlı tam metin PubMed derlemesi olan MEDLINE Complete ile 2,300’den fazla PubMed dergisine tam metin olarak erişim sağlamaktadır. Kapsamı 1865 tarihine kadar uzanan bu kaynak, tam metin dergi koleksiyonu arasında 10 adet JAMA dergisini de barındırır. Ek olarak, 5.200’den fazla dergi için MeSH (Medical Subject Headings) konu başlıkları ile tarama yapılabilir. Ayrıca, Kütüphanemizin dünyanın önde gelen yayıncılarından 500,000 eKitap içeren koleksiyonundan istenilen eKitaplar online olarak okunabileceği gibi bilgisayara PDF olarak kaydedilebilir ve ödünç alınabilir. Hem içeriğe nasıl erişebileceğini görme hem de arama/tarama yöntemleri, arama ve dergi hatırlatmaları oluşturma gibi pratik özelliklere sahiptir.

  • Lider Araştırma Kaynakları ile Literatür Tarama Teknikleri

ACM, IGI Group, Sage, Springer Nature, Taylor & Francis, Wiley gibi dünyanın önde gelen yayıncılarından derlenmiş 2,300’den fazla tam metin yayın içeren bir koleksiyona sağlar. Mühendislik, uygulamalı bilimler ve teknoloji alanlarına özel bu değerli kaynaklar içerisindeki dergilerden 700’e yakını Web of Science ya da Scopus içerisinde indekslenmektedir. Ayrıca, kütüphanemizin dünyanın önde gelen yayıncılarından 500,000 eKitap içeren koleksiyonundan istenilen eKitaplar online olarak okunabileceği gibi PDF olarak kaydedilebilir ya da ödünç alınabilir. Hem bu içeriğe nasıl erişebileceğinizi görmek hem de arama/tarama yöntemleri, arama ve dergi hatırlatmaları oluşturma gibi pratik özellikler ile nasıl zaman ve enerji kazanabileceğinizi öğrenmek için seminere davetlisiniz.

  • Political Science Complete

Kendi alanında en itibarlı dergilere tam metin erişim imkanı sağlayan Political Science Complete, siyaset bilimi, kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler araştırmacılarının 1 numaralı kaynağıdır. Dünya çapında bir bakış açısına sahip bu kapsamlı veri tabanı, modern politik konulara geniş bir çerçeveden ışık tutmaktadır. İçerdiği 700’e yakın tam metin dergi ve farklı doküman türleri ile eşsiz bir içerik sunar. Ayrıca, kütüphanemizin dünyanın önde gelen yayıncılarından 500,000 eKitap içeren koleksiyonundan istenilen eKitaplar online olarak okunabileceği gibi PDF olarak kaydedilebilir ya da ödünç alınabilir.

  • Education Source

Eğitim bilimleri araştırmacıları için özel olarak tasarlanan Education Source veri tabanı, dünyanın en prestijli ve hakemli eğitim dergileri koleksiyonunu sunar. Arşiv kapsamı 1880’lere kadar uzanan bu eşsiz veri tabanı binlerce dergiye tam metin erişim sağlamaktadır.

Tam metin içerik:

     •  2.000+ tam metin akademik dergi (Örnekler: Educational Leadership, Child Development, Education Digest , eLearning and Software for Education , American Journal of Educational Studies, American Journal on Intellectual and Developmental Disabilities, Education Today)

       •   530+ tam metin kitap ve monograf

       •   2.500+ eğitim ile ilgili konferans bildirisi

       •   ERIC’te indekslenen 900’e yakın tam metin dergi,

       •   Türkiye kaynaklı eğitim bilimleri dergileri ve daha birçok kaynak 

Ayrıca, kütüphanemizin dünyanın önde gelen yayıncılarından 500,000 eKitap içeren koleksiyonundan istediğiniz eKitap içeren koleksiyonundan istenilen eKitaplar online olarak okunabileceği gibi PDF olarak kaydedilebilir ya da ödünç alınabilir.

  • Hospitality & Tourism Complete

Turizm Fakülteleri ve ilişkili akademik disiplinler için özel olarak hazırlanmış, en güvenilir kaynaklara tam metin erişim sağlayan Hospitality & Tourism Complete, bu disiplinlerdeki tüm konulara en detaylı şekilde odaklanan temel danışma kaynağıdır.  İçerik:

  • 1,4 milyondan fazla kayıt

  • 500’e yakın tam metin yayın

  • 1924’e kadar uzanan arşiv içeriği

Öne çıkan konular:

  • Gastronomi

  • Mutfak Sanatları, Mutfak Yönetimi

  • Organizasyon ve Yönetim

  • Seyahat Acenteciliği

  • Turizm Rehberliği, Turizm Hukuku

  • Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

  • Yiyecek İçecek Yönetimi

Turizm ile ilili tüm alanlar Ayrıca, kütüphanemizin dünyanın önde gelen yayıncılarından 500,000 eKitap içeren koleksiyonundan istediğiniz eKitaplar online olarak okunabileceği gibi PDF olarak kaydedilebilir ya da ödünç alınabilir.

  • Modern Language Association (MLA)

Dünyaca ünlü saygın bir dernek olan Modern Language Association (MLA) tarafından üretilen, MLA International Bibliography with Full Text’in kapsamı 1920’lere kadar uzanmaktadır ve içerisinde 1.000’den fazla yüksek kaliteli tam metin dergi bulunmaktadır. Alanında otorite indeks olan MLA International Bibliography'deki en çok kullanılan dergilerin birçoğu tam metin olarak sunulmakta olup, 50'den fazla ülkede yayımlanan dergilere erişim sağlanmaktadır.Ayrıca, kütüphanemizin dünyanın önde gelen yayıncılarından 500,000 eKitap içeren koleksiyonundan istediğiniz eKitaplar online olarak okunabileceği gibi PDF olarak kaydedilebilir ya da ödünç alınabilir.

  • Rosetta Stone Dil Eğitim Aracı

Dünyanın en çok tercih edilen online dil eğitim aracı Rosetta Stone, başarısı kanıtlı Dynamic Immersion yöntemi ile 22,000’den fazla okula, 12,000’in üzerinde kuruma 20 yılı aşkın süredir hizmet vermektedir. Ödül kazanmış etkileşimli yaklaşımı sayesinde dünyadaki milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilmektedir ve artık her yerden ve her zaman erişim imkanı sunmaktadır. Ayrıca, mobil uygulama ile de kullanılabilmektedir. Konuşma, yazma, okuma ve anlama yeteneklerini doğal bir şekilde öğreten Rosetta Stone ile ezber ve çeviri zorunluluğu ortadan kalmaktadır. Diller: Afganca, Almanca, Arapça, Çince, Dari Farsçası, Endonezya Dili, Farsça, Filipin Dili, Flemenkçe, Fransızca, Hintçe, İbranice, İngilizce (American), İngilizce (British), İrlanda Dili, İspanyolca (Latin Amerika), İspanyolca (İspanya), İsveççe, İtalyanca, Japonca, Korece, Latince, Lehçe, Portekizce (Brezilya), Rusça, Savahilice, Urduca, Türkçe, Vietnam Dili, Yunanca.

COVID-19 SALGINI SÜRESİNCE KULLANIMA AÇILAN DENEME ERİŞİMLERİ:

  • Ebscohost - eBook University Press Collection

Dünyada çağındaki 60’tan fazla üniversite yayınevi tarafından yayımlanan 36.510’dan fazladisiplinlerarası e-kitaba erişim sağlayan bu geniş ve kapsamlı koleksiyon, teknolojiden edebiyata bilimden beşerî bilimlere ve çok daha fazlasına kadar uzanan geniş bir konu yelpazesi sunmaktadır.Akademik alanlardaki temel bilgilerden, ileri düzey araştırma konularına kadar, farklıdüzeylerde kaynaklar içeren eBook University Press Collection,her seviyede çalışma yürüten öğrencilerin ve araştırmacıların tümüne hitap etmektedir. Choice DergisiSeçkin Başlıklar listesinden 1.540’tan fazla e-kitap içeren veri tabanı, Oxford University Press, Princeton University Press, Cambridge University Press, MIT Press, University of California Press, McGill-Queen’s University Pressgibi lider üniversitelere aityüksek kalitelikaynaklara erişim sağlamaktadır.

  • Ebscohost - International Security & Counter-Terrorism Reference Center

güvenlik ve tehdit analizleri için en itibarlı bilgilere erişim sağlayan, alanında otorite bir istihbarat veri tabanıdır. Güvenlik analistleri ve bu konuda çalışma yürüten araştırmacılar için bölgesel çatışma, terörizm, iç güvenlik ve risk yönetimi gibi alanlara odaklanan en önemli kaynakları içeren veri tabanı, birçok farklı formatta içeriklersunmaktadır.

  • Ebscohost - STM Source

araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) ekipleri, ürün yönetimi ve mühendisler için özel olarak tasarlanmış alanındaki en kapsamlı tam metin veritabanıdır. Tarım, enerji, biyoteknoloji, üretim ve mühendislik de dahil olmak üzere birçok endüstride inovasyonu yönlendirecekbinlerce önemli kaynağaerişim sunmaktadır.Başlıklar arasında endüstri lideri akademik dergiler, popüler dergiler, raporlar, kitaplar ve monograflar, ticari yayınlar ve diğer birçok değerli kaynak yer almaktadır. Tablolar, grafikler ve diğer grafik içeriği de veri tabanı kapsamında sunulmaktadır.

  • De Gruyter

De Gruyter yayınevi Covid-19 salgınından etkilenen akademisyen ve öğrencilere destek olmak amacıyla 1650 ile 2016 yılları arası basılmış olan 75,000 e-kitaba ücretsiz erişim fırsatı sunmaktadır.

  • Publicly Available Content Database

Diğer veritabanlarını ve koleksiyonlarını tamamlamak üzere tasarlanan bu multidisipliner veritabanı, tümü açık erişim veya lisanssız olan bir dizi farklı kaynaktan halka açık içerik için tam metne bağlantılar sunar. ArXiv gibi ana konu depolarından ve ayrıca açık erişim dergilerinden gelen içeriği içerir. İçerik, dergi makaleleri, ön baskılar, kitaplar, konferans raporları ve raporları içerir.

  • dMags

350 derginin 8000'i aşkın sayısına web erişim imkanı sağlamaktadır.

  • IOP Publishing

Koronavirus (COVID-19) acil durumuyla başa çıkmak için çalışan araştırmacılara, tıp uzmanlarına, politika yapıcılara ve diğerlerine yardımcı olmak için yayınlanmış ve yayınlanacak makalelere erişim sağlamaktadır.

  • JOVE Science Education

JoVE dünyada Etki Faktörü değerine (1.184) sahip olan tek video veri tabanıdır. An itibariyle, JoVE içerisinde 10.000’den fazla video makale mevcut olup her ay 150 yeni video eklenmektedir. Günlük olarak güncellenen JoVE içeriğindeki video makaleler, PubMed/Medline, ChemAbstracts, SciFinder ve Scopus gibi otorite kaynaklar tarafından indekslenmekte; Nature, Cell, PNAS ve PLoS gibi bilimsel çalışmalara yön veren yayınlarda atıf gösterilmektedir.

  • Harvard Business Review Collection

Bu koleksiyon, Harvard Business Review Press tarafından yayımlanan e-kitaplarının tamamını içermektedir ve 400'den fazla monograf, yeni yayımlanmış e-kitaplar, çalışmalar ve HBR Classics serisinde bulunan 150'den fazla makale derlemesini içeren 600'den fazla e-kitaba erişim sunmaktadır.

  • Cambridge Textbooks

Cambridge University Press tarafından sağlanan Cambridge Textbooks 700’den fazla ders kitabı ile deneme erişimine açılmıştır. Ayrıca Cambridge University Press tarafından sağlanan Cambridge Elements, Cambridge Histories, Cambridge Companions içerikleri de erişime açılmıştır.

  • Accucoms

Accucoms tarafından COVID-19  ile ilgili akademik makale ve kitap bölümlerin erişime açılmıştır.

  • Legal Online

Legal Online Veri tabanı, Koronovirüs sebebiyle eğitime destek olmak amacıyla sınırsız erişim sağlamaktadır. Legal Online Veri Tabanı “Online Kütüphane” ve “Legalbank” adı ile iki yapıdan oluşmaktadır.

  • Flipster Dergi Veritabanı

Time, Forbes, Bloomberg Businessweek, Cosmopolitan, Vogue, Newsweek, New Yorker, Rolling Stone, Sports Illustrated, Foreign Affairs, Fortune, Travel + Leisure, Marie Claire ve daha bir çok dergiye artık tek bir tıkla erişebilirsiniz. Hem güncel hem de geçmiş sayılarına erişiminiz vardır.

  • Hein Online Academic Core

Hein’in birincil araştırma kaynağı olan HeinOnline, hukuk, hukuk tarihi ve ilişkili alanlarda 100 milyondan fazla sayfayı online, tümüyle aranabilir ve görsel tabanlı formatta sunar. HeinOnline, içerdiği 2,000’den fazla süreli yayını en geniş kapsamları ile sağlayarak hukuk tarihi alanındaki kaynak boşluğunu doldurur. HeinOnline, büyük bir hukuk dergisi koleksiyonuna ek olarak, Congressional Record Bound ciltlerinin tamamını,  U.S. Reports’un 1754’e kadar uzanan içeriğinin tamamını, 1700’lerin başlarına kadar uzanan ünlü davaları, 16. Yüzyıl ile 20. yüzyıl arasındaki hukuk klasiklerini, the United Nations and League of Nations Treaty Series’i, kapsamı 1936’ya kadar uzanacak şekilde the Federal Register’ı, 1938’den itibaren CFR’yi ve çok daha fazlasını erişilebilir hale getirir.

  • ASOS İndex veritabanı 

  • AkademikTV veritabanı 

  • AkademikSunum veritabanı 

  • Loeb Classical Library veritabanı

  • SAE International

COVID-19 salgının yaşandığı bu süreçte tıbbi destek sağlamak için sektöre yardımcı olan standartlara ücretsiz erişim sunmaktadır. Bu standartlar, ülkeler arasında ihtiyaç duyulan tıbbi malzemeleri acilen taşımak ve yükün yolcu uçaklarının ana güvertesinde taşınması için spesifikasyonları ve önerilen uygulamaları içermektedir.

  • Massachusetts Institute of Technology Press (MIT Press) 

MIT Press'in 620.000 sayfayı aşkın içeriğe sahip olan elektronik kitap koleksiyonu, Kütüphanemiz için Mayıs ayı sonuna kadar sürecek bir deneme erişimine açılmıştır. 

  • PDC Felsefe e-dergileri ve e-kitapları platformu - Philosophy Documentation Center dergi veritabanı

  • BOCLIPS  eğitim amacıyla oluşturulmuş dünyanın en büyük video kütüphanesidir.

  • World Scientific Publishing​ 

Yayınevi, bilim ve sağlık çalışmalarını desteklemek amacıyla COVID-19 ile ilgili yayınlarını açık erişimle hizmete sunmuştur.

  • Expanded JSTOR Access During COVID-19 kaynakları

·CPD e-öğrenme modülü BMJ Learning COVID-19 Yoğun Bakım Hızlı Kılavuzunda Yeni Bir E-Öğrenme Modülü Yayınlandı.

  • ANKOS(Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu),akademisyen, öğrenci ve tüm kullanıcıların faydalanabilmesi için açık erişimli ücretsiz bilgi kaynaklarını bir rehber sayfa altında hazırlayarak kullanıma sunmuşlardır.

  • Association for Computing Machinery (ACM)

ACM Digital Library, COVİD-19 salgını sebebiyle araştırma, keşif ve öğrenmeyi desteklemeye yardımcı kaynaklar.

  • IEEE eLearning Library Veritabanı 

Mühendislik alanında ileri teknolojiler için çeşitli konularda 750’den fazla eğitim/kurs paketleri sunar.

  • Elsevier COVID-19 Resource Center

Cell, Lancet ve SSRNi yayınlarını da kapsayan 20.000'den fazla makaleye erişim açılmıştır.

  • AIP Publishing

COVID-19 (KoronaVirüs) salgınında küresel araştırmalara destek olmak amacıyla Bulaşıcı Hastalıklar, Salgın Hastalıklar, Epidemiyoloji ve Pandemi hakkında Küresel Araştırma Topluluğu’na koleksiyon hazırlamıştır.

  • BMJ

Dünyanın yaşamış olduğu salgına istinaden BMJ Journals ve BMJ Learning içindeki tüm COVID-19 (KoronaVirüs) içerikli kaynaklar.

  • Beck Online Premium Hukuk

  • International Coalition of Library Consortia (ICOLC)

Koronavirüs hakkında ücretsiz paylaşılan bir çok yayınevinin materyaline erişim sağlar.

  • JSTOR

Halk Sağlığı alanında genişletilmiş koleksiyonu kullanımına sunmaktadır.

  • Annual Reviews

  • Wiley

Teşhis, tedavi ve önlemle ilgili küresel çalışmalara destek sunmak üzere COVID-19 ile ilgili 5000’i aşkın makaleyi ücretsiz olarak erişime sunmuştur.

  • Taylor&Francis

Taylor&Francis Koronavirüs salgını sürecinde katkı sağlamak amacıyla bu konudaki tüm yayınlarını açık erişim hale getirmiştir. Koronavirüs ile ilgili olabilecek tüm dergi makaleleri ve kitap bölümlerine ulaşılabilir.

·BRILL COVID-19 Koleksiyonu ovıd-19 Koleksiyonu

Tüm Dünya’yı etkileyen COVID-19 salgını ve koronavirüsler ile ilgili yapılan/yapılacak araştırmaları desteklemek amacıyla  Brill yayınevi,  halk sağlığı, uzaktan eğitim, kriz araştırması gibi konularda kitaplar ve makaleler erişime açılmıştır. 

  • IGI Global Yayınevi

      COVID-19 İle İlgili Akademik Makale Ve Kitap Bölümlerini erişime açılmıştır.

  • UpToDate Koronavirüs açık erişim kaynakları

     Elsevier COVID-19 İle İlgili kaynakları erişime açılmıştır.

  • Bloomsbury  Veritabanları 

Bloomsbury Applied Visual Arts, Bloomsbury Architecture Library, Bloomsbury Design Library veritabanları deneme erişimine açılmıştır.

  • Drama Online Library Veritabanı Hakkında

Karakter kılavuzları, kelimeler ve konuşma grafikleri içeren eşsiz oyun araçları ile bölüm kitaplar, daha yakın çalışmalar yürütmeye veya performansa yönelik olarak oyunlar ile ilgilenmenin yeni bir yolunu sunmaktadır.

  • Öğrencilere yönelik bilgilendirme ve destek çalışmaları

 

3.    HABERLER ve ETKİNLİKLER

ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN ÇEVRİMİÇİ SINAV REHBERİ

http://kluzem.klu.edu.tr/Sayfalar/16938-ogrenciler-icin-cevrimici-sinav-rehberi.klu

ÜNİVERSİTEMİZDE KARİYER HİZMETLERİ UZAKTAN VERİLECEKTİR

http://kariyer.klu.edu.tr/Sayfalar/16900-universitemizde-kariyer-hizmetleri-uzaktan-verilecektir.klu

ÇEVRİMİÇİ SINAV SİSTEMİ HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU

http://byhi.klu.edu.tr/Sayfalar/16859-cevrimici-sinav-sistemi-hakkinda.klu

DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ UZAKTAN EĞİTİM BİLGİLENDİRME VİDEOLARI

http://byhi.klu.edu.tr/Sayfalar/16853-dijital-donusum-ofisi-uzaktan-egitim-bilgilendirme-videolari.klu

YENİ KORONAVİRÜS HASTALIĞI SALGININDA EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜREÇLERİ (KAYIT DONDURMA)

http://byhi.klu.edu.tr/Sayfalar/16800-yeni-koronavirus-hastaligi-salgininda-egitim-ogretim-surecleri-kayit-dondurma.klu

BAHAR YARIYILINDA YÜZ YÜZE EĞİTİM YAPILMAYACAKTIR

http://byhi.klu.edu.tr/Sayfalar/16755-bahar-yariyilinda-yuz-yuze-egitim-yapilmayacaktir.klu

KÜTÜPHANEMİZİN E-KAYNAKLARINA UZAKTAN ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN KAMPÜS DIŞI ERİŞİM PROGRAMI (VETİS) HİZMETE AÇILDI

http://kddb.klu.edu.tr/Sayfalar/16657-kutuphanemizin-e-kaynaklarina-uzaktan-erisimi-kolaylastiran-kampus-disi-erisim-programi-vetis-hizmete-acilmistir.klu

“YÖK DERSLERİ PLATFORMU” ÖĞRENCİLERİN ERİŞİMİNE AÇILDI

http://kovkom.klu.edu.tr/Sayfalar/16697-yok-dersleri-platformu-ogrencilerin-erisimine-acildi.klu

REKTÖRÜMÜZ ŞENGÖRÜR'DEN ÖĞRENCİLERİMİZE UZAKTAN ÖĞRETİM MESAJI

http://byhi.klu.edu.tr/Sayfalar/16666-rektorumuz-sengorurden-ogrencilerimize-uzaktan-ogretim-mesaji.klu

UZAKTAN ÖĞRETİM DUYURUSU

http://byhi.klu.edu.tr/Sayfalar/16642-uzaktan-ogretim-duyurusu.klu

KORANAVİRÜS İÇİN ALINAN TEDBİRLER KAPSAMINDA ÜNİVERSİTEMİZ PERSONELİ VE ÖĞRENCİLERİNE BİLGİLENDİRME

http://www.klu.edu.tr/Sayfalar/16597-koranavirus-icin-alinan-tedbirler-kapsaminda-universitemiz-personeli-ve-ogrencilerine-bilgilendirme.klu

ÖĞRENCİLERİMİZE TATİL DUYURUSU

http://www.klu.edu.tr/Sayfalar/16579-ogrencilerimize-tatil-duyurusu.klu

KLÜ Uzaktan Eğitim

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.